Corsa Consultancy

ONtmasker DE MYTHE; bespaar 8% op uw flexi loonkost

Er heerst nogal wat verwarring over het juiste minimumloon voor flexijobbers in de horeca. Veel ondernemers denken dat het minimumloon voor een flexi €12.05 per uur bedraagt, maar dat is niet correct. Het wettelijke minimumloon voor flexijobbers in de horeca is €11.19 per uur.

Nu denk je misschien, “Maar wacht eens even, ik hoorde toch dat het minimumloon €12.05 was?” Ja, dat klopt als je het vakantiegeld meetelt. Het minimumloon van €11.19 per uur, plus de vakantiegeldtoeslag van 7.67%, brengt het totale bedrag op ongeveer €12.05 per uur.
We lichten het minimumloon van flexijobbers toe zodat u meer inzicht krijgt wanneer u de verloning boven barema wenst te betalen

Het is belangrijk om te weten dat sommige dienstverleners onfrisse praktijken toepassen door het coëfficiënt te berekenen op het loon inclusief vakantiegeld, wat leidt tot een overschatting van de loonkost van bijna 8%.

Stel dat je de verloning van een flexijobber wilt verhogen naar ongeveer €14 per uur, zodat deze qua loon bijna gelijk staat aan dat van een jobstudent. Dan raden we bij Cor’Sa consultancy aan om te spreken over een verloning MET vakantiegeld inbegrepen. Op die manier komt het uurloon op €13.0027, waarop de 7.67% vakantiegeldtoeslag wordt toegepast, zodat de medewerker effectief €14 ontvangt zoals afgesproken.

Als u deze cruciale informatie niet ontvangt, bestaat de kans dat u in veel gevallen een uurloon van €14.00 betaalt, plus daarbovenop 7.67% vakantiegeld, wat neerkomt op €15.07 als totale verloning. Dit betekent dat u €1.07 per uur te veel betaalt, die niet in lijn ligt met de gemaakte afspraken met de flexijobber. Als u dit scenario doorrekent op jaarbasis, zal dit resulteren in honderden, zo niet duizenden euro’s die u te veel betaalt vanwege ontoereikende informatie die u is verstrekt.

Ethisch doet u niks verkeerd en kan u zichzelf nog steeds in de spiegel bekijken, het afgesproken uurloon werd vastgelegd op € 14.00 en niet op € 15.07 per uur.

Daarnaast geldt in alle andere sectoren de regel dat een flexijobber dient verloond te worden op het baremaloon van een vaste medewerker die dezelfde werkzaamheden uitvoert. Belangrijk om te weten is dat hierbij het vakantiegeld opnieuw inbegrepen mag zijn.

Een voorbeeld: stel dat je een flexijobber inschrijft als hulpbakker in pc 118.3, waarvan het baremaloon €14.20 per uur bedraagt. Bij Cor’Sa raden we aan om eerst het vakantiegeld uit het baremaloon te halen. Dit resulteert in een uurloon van €13.1884, waar bovenop nog €1.0116 aan vakantiegeld komt, zodat het totale bedrag €14.20 per uur bedraagt, zoals afgesproken.

Laat je niet ringeloren door misinformatie. Bij Cor’Sa leren we je alles bij in begrijpelijke taal en op jouw eigen tempo. Naast foodcost is personeelskost jouw zwaarste kost, dus laat je begeleiden door professionals en neem vandaag nog contact met ons op.