Corsa Consultancy

Tijdsregistratie: nieuwe clausule arbeidsreglement

Als jouw bedrijf een tijdsregistratiesysteem hanteert, moet dit worden opgenomen in het arbeidsreglement. Onder een tijdsregistratiesysteem valt onder andere een prikklok, een elektronisch tijdsregistratiesysteem, het inloggen op het bedrijfsnetwerk, en soortgelijke methoden.

Het arbeidsreglement moet specifiek vermelden hoe de arbeid wordt gecontroleerd. Dit omvat essentieel de controle van de aanwezigheid van werknemers en het monitoren van hun daadwerkelijke prestaties. Daarom moet het arbeidsreglement expliciet het controlemechanisme vermelden wanneer de werkgever ervoor kiest de arbeidstijd van werknemers te registreren.

Daarnaast moet het arbeidsreglement ook duidelijke richtlijnen bevatten over het gebruik van het gekozen controlesysteem. Dit omvat onder andere de verplichting om in te klokken bij aankomst en uitklokken bij vertrek, het verbod om een andere werknemer voor je te laten in- of uitklokken, enzovoort.

Om aan deze vereisten te voldoen, is het aan te raden een bijlage toe te voegen aan het arbeidsreglement met een clausule over de meting en controle van arbeid, indien dit nog niet is gebeurd.
Cor’Sa-Consultancy helpt u graag verder in deze materie, stuur een mailtje naar info@corsa-consultancy en wij koppelen binnen de 12 uur terug.

Bron: Besox, sociaal secretariaat (onze partner)